• NOVINKY
  • PROGRAM
  • SPRIEVODCA
  • GALÉRIA
  • PARTNERI
  • KONTAKT
  • FAQ
  • ARCHÍV
  • VSTUPENKY
  • PRIHLÁSIŤ FILM

Filmová noc na Hrade Šariš 2020 a prvé festivalové dieťa

 

autor: Vladimír Novák

Nezabudnuteľná filmová atmosféra v prostredí stredovekých hradobných múrov, vynikajúci herci naživo, čas strávený s priateľmi, ale aj prvý festivalový novorodenec či dvaja zábavní spolucestujúci, ktorí si nás pomýlili s lesníkmi. Toto všetko som stihol za jeden večer a stačila mi k tomu iba malá túra v peknej prírode. Už teraz s istotou viem, že o rok tam pôjdem opäť. S rúškom alebo bez, aj keby uzavreli hranice. Stačí mi totiž vybehnúť si na Hrad Šariš, mimochodom druhý najväčší hrad na Slovensku, kde máme každý rok festival, ktorí by nám závideli aj v zahraničí.

Bolo to už dosť dávno, keď mi jeden kamarát prvýkrát povedal o Filmovej noci na hrade. Pomyslel som si, že to môže byť celkom fajn nápad, ale priznám sa, že som bol aj trochu skeptický. Na festivaly sa predsa chodí k vode a nie na veľký kopec niekde v lese. Moja zvedavosť však vyhrala nad lenivosťou a pred piatimi rokmi som sa prvý krát išiel pozrieť  na „Filmovú noc.“ Odvtedy tam chodím každé leto. Je mi jasné, že väčšinu ľudí hneď napadne, že dobrý film si môžete pozrieť aj doma na Netflixe alebo s frajerkou v kine. Dám vám však jeden tip. Ak vaša priateľka nepatrí k dievčatám a.k.a. Kim Kardashian a má v botníku aspoň jedny tenisky, klasické kino s ňou pokojne vynechajte a vezmite ju na film na hrade. Ani jeden z Vás určite nebude ľutovať.

Tento rok bola Filmová noc na hrade trochu iná ako všetky predošlé, no úprimne sa teším, že aj napriek korone to organizátori nezabalili a urobili festival aspoň vo forme jednodňovej akcie. Čaro hradnej atmosféry sa totiž dostaví akonáhle si vyšliapeme cestu na hradný kopec a pred nami sa objavia starobylé hradné múry. Potom nám už neprekáža ani počasie, ktoré sa práve cez víkend trochu pokazilo. Stretli sme sa pri pive a kofole s priateľmi a celkom sme zabudli na každodenné starosti. Hore na hrade sa na povinnosti myslieť nedalo, pretože dobrá nálada si nás našla sama. Ako prvé sme si pozreli divadelné predstavenie O dvoch generáloch s hercami prešovského Divadla Alexandra Duchnoviča, pri ktorom sme sa výborne nasmiali. Priznám sa však, že po ňom nám úsmevy na tvárach trochu zmrzli. Nasledoval totiž celovečerný dokumentárny film „V sieti“ o zneužívaní detí na internete a ešte pred ním prišla do stanu, kde sa premietalo jedna z hlavných postáv. Mladá herečka nám naživo porozprávala o zvrátených sexuálnych chúťkach mužov, ktorí striehnu na internete na malé dievčatá. Keď nám opisovala nechutné zážitky z nakrúcania, zdalo sa nám ako keby hovorila o Amerike alebo o nejakej inej krajine ďaleko od Slovenska, no všetko sa pritom nakrúcalo v susednej Českej republike.

Po filme sa ľudia pomaly začali presúvať do svojich stanov na hradnej lúke a my sme si mysleli, že zážitky v rámci sobotňajšej filmovej noci sme si už vyčerpali, tak sme sa vybrali domov. Jeden z organizátorov sa ponúkol, že nás zvezie svojím autom, a tak sme nasadli do auta a vyrazili sme na parkovisko pod hradom. Po pár sto metroch sme stretli dvoch pánov, ktorí sa na hrade potužili neznámymi nápojmi a mysleli si, že zablúdili v lese, hoci stáli v strede asfaltky, ktorá vedie priamo na parkovisko. Šofér najprv váhala, no nakoniec sa nad nimi zľutoval a zobral ich k nám do auta. Ukázalo sa to ako super nápad, pretože už ani neviem kedy som sa tak dobre nasmial. Naši spolucestujúci nás totiž považovali za lesníkov, ktorí uprostred noci tajne prevážajú drevo z lesa do dediny. Vzhľadom k ich zníženej schopnosti vnímania sme ich radšej nechali v tejto rozprávkovej predstave a zabávame sa na tom až doteraz.

Ak sa chcete zabaviť aj vy alebo len príjemne zrelaxovať na hradnom filmovom festivale, určite príďte o rok na Filmovú noc na hrade. Mimochodom je to asi jediný festival v širokom okolí, ktorý má svojho skutočného festivalového novorodenca. Tento rok sme totiž stretli na hrade aj manželský pár, ktorý bol v radostnom očakávaní. Asi ani jednému z manželov by sa ani nesnívalo, že v strede programu sa bábätko začne pýtať na svet. Všetko však dobre dopadlo a včas stihli prísť do nemocnice. Aj takýto je festival na Hrade Šariš…

 

autor: Vladimír Novák

SlovakEnglishGermanFrench